Biografija

02 BIOGRAPHY PHOTO HEAD UZE

2024. Nastup u pratećem bendu Zdravka Čolića na Bjelašnici povodom obeležavanja 40 godina od održavanja zimskih Olimpijskih igara u Sarajevu. Objavljuje autorski album instrumentalne muzike “Popodne jednog Martina”. Učesnik “Koncerta za rekord” na Trgu Republike u Beogradu održanog u okviru 25. Gitar Art Festivala.

2023. Nastavlja objavljivanje serije autorskih vokalno-instrumentalnih kompozicija i video spotova u okviru albuma pod nazivom „Paralele”. Izvođač je na koncertu Zdravko Čolić Symphonic u Pulskoj Areni, uz Orkestar Opere Srpskog narodnog pozorišta i Novosadskog big benda.

2022. Kao stalni član Novosadskog Big Band-a nastupa u Udinama, Trstu i Padovi na koncertima „Rock Opera”. Takođe, nastupa i na koncertu „Rock Opera” u Zagrebu, u dvorani „Lisinski”. Započinje objavljivanje serije autorskih vokalno-instrumentalnih kompozicija i video spotova u okviru albuma pod nazivom „Paralele”. Član je pratećeg orkestra Zdravka Čolića na turneji u SAD i Kanadi: Atlanta, Finiks, Vankuver, Toronto, Edmonton, Čikago, Njujork. Jedan је od autora na Festivalu instrumentalne muzike RIMUS 2022. u organizaciji Udruženja kompozitora Srbije uz objavljeni kompilacijiski CD u izdanju PGP RTS. Učesnik na premijernom koncertu Zdravka Čolića sa simfonijskim orkestrom na Banja Luka Fest-u. Na koncertu Zdravka Čolića u Njujorku, (Gotham Hall) u organizaciji Serbian Philanthropic Association i u Faena Theater u Majamiju – član pratećeg orkestra. Kao stalni član Novosadskog Big Band-a nastupa u Ljubljani, Arena Stožice, na koncertu „Rock Opera”. Izvođač na koncertima Zdravko Čolić Symphonic u Areni Zagreb, uz Orkestar Opere Srpskog narodnog pozorišta i Novosadskog big benda.

2021. Izvođač na online promociji Antologije srpske popularne pesme, održanoj u Koncertnoj sali Udruženja kompozitora Srbije. Nastup sa NS Big Band-om na koncertu u Podgorici, koji je povodom 9. maja Dana Evrope organizovala Delegacija EU u Crnoj Gori. Učesnik promocije knjige “Čarobnjak”, Milana Cacija Mihajlovića, posvećene Zoranu Radmiloviću. Promocija održana u prostorijama Udruženja književnika Srbije.

2020. Obeležava dvadeset godina autorskog rada objavljivanjem trostrukog retrospektivnog CD-a “20 dugih toplih leta” i realizacijom novog autorskog albuma “Misli o M”, koji objavljuje na svom oficijelnom Youtube kanalu.

2019. Dobitnik je godišnjeg priznanja GODUM 2019. Udruženja muzičara džeza, zabavne i rok muzike Srbije za najemitovaniju džez autorsku kompoziciju, „Uticaj na podsvest”. Član je pratećeg orkestra Zdravka Čolića na turneji u SAD u gradovima: Atlanta, Vašington, Sant Luis, Njujork, Detroit, Čikago. Na koncertu u Čikagu, nastupio je 400-ti put u pratećem orkestru Zdravka Čolića. Uvršten u foto-monografiju Long Play, knjigu portreta najznačajnijih muzičara regiona koji su stvarali u periodu od 1950. do 2000. godine, autor fotograf, Blagoja Borisav Pešić. Pridruženi je član Novosadskog Big Band-a na koncertima “Rock Opera” održanim u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu i Sava Centru u Beogradu. U pratećem sastavu Zdravka Čolića nastupa na rekordnih šest uzastopnih koncerata u beograskoj “Areni”.

2018. Pridruženi je član Novosadskog Big Band-a na koncertima “Rock Opera” održanim u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu i Sava Centru u Beogradu. Svoj autorski program predstavlja na festivalu NISVILLE.

2017. Član je pratećeg orkestra Zdravka Čolića na turneji u Australiji i Novom Zelandu u gradovima: Okland, Melburn, Sidnej i Brizbejn. Učestvuje u snimanju albuma Kikija Lesendrića i Pilota na retrospektivnom CD albumu „Rekla je da u mojoj glavi čuje gitare i bubnjeve“. Autor je muzike za film „Otvorenih očiju“, reditelja Marka Novakovića, premijerno prikazan na 23. Festivalu autorskog filma u Beogradu. Objavljuje album instrumentalne muzike “My Family Songs”.

2016. Objavljuje autorski album “Enformel” u izdanju Multimedia Music. Član pratećeg benda Zdravka Čolića na američkoj turneji u gradovima: Feniks, San Hose, Čikago, Njujork.

2015. U saradnji sa Teniskim savezom Srbije, autor je kompozicije “Naši teniseri”. Koncertno predstavlja albume autorske instrumentalne muzike u gradovima Srbije.
Na koncertu u Dubaiju, nastupa 300. put u sastavu pratećeg orkestra Zdravka Čolića. Učestvuje u snimanju albuma Kikija Lesendrića “Širom zatvorenih očiju.” Sa Kikijem Lesendrićem učesnik je u snimanju muzike za film “Bićemo prvaci sveta” Darka Bajića. Na autorskom koncertu u Obrenovcu, uručena Zahvalnica Kulturnog centra Obrenovac za pruženu donaciju i pomoć nakon poplava.

2014. Objavljuje album “Boemske rapsodije” u izdanju WMAS Records. Album promoviše na solističkom koncertu u Beogradu u Teatru 5. Počinje da predaje gitaru u beogradskoj školi Masterblaster. U pratećem sastavu Zdravka Čolića nastupa na koncertu u beogradskoj “Areni”.

2013. Pridruženi član Beogradske filharmonije na koncertu sastava “Igudesman and Joo“ održanom u koncertnoj hali Kolarčeve zadužbine. Takođe i na tradicionalnom novogodišnjem koncertu Beogradske filharmonije. U produkciji Gitar Art Festivala, sa Kikijem Lesendrićem učesnik koncerta posvećenom 50 godišnjici osnivanja The Beatles.

2012. Učestvuje u snimanju albuma Kikija Lesendrića “Slučajno i zauvek”. Iste godine objavljuje autorski album “JAZZiJA” u izdanju Dallas Records. Promoviše album nastupima u “Akademiji 28” u Beogradu i na festivalima BELEF i NISVILLE. World Music Association of Serbia uvršćuje ga u “Serbian World Music All Stars Orchestra”. Pridruženi je član Beogradske filharmonije u nastupima na Kolarcu. Na Guitar Art Festivalu održao je Master Class.

2011. sa novoformiranim bendom „Spiritus Movens“ priređuje koncert autorske instrumentalne muzike u Boru, u velikoj sali Muzičke škole u kojoj je počeo muzičko školovanje. Član je pratećeg orkestra Zdravka Čolića na koncertu na Ušću u Beogradu. Sa bendom „Spiritus Movens“ nastupa predstavljajući svoj autorski program u revijalnom delu „Zaječarske gitarijade“ i na „Valjevskom džez festivalu“.

2010. Turneja Zdravka Čolića u Kanadi. U bendu „Piloti“ nastupa uz Kikija Lesendrića u beogradskoj „Areni“.

2009. Član je pratećeg orkestra Zdravka Čolića na turneji u Australiji. Iste godine u pratećem je orkestru Zdravka Čolića na koncertu u čuvenoj pariskoj „Olimpiji“. Takođe, na turneji u Srbiji član je prateće grupe Kikija Lesendrića – „Piloti“. Javni servis RTS emituje emisiju „Partiture za koren i stablo“ kao vizuelizaciju njegovog istoimenog autorskog albuma. Sa predstavom Pozorišta na Terazijama nastupa u Beogradu, Banja Luci, Ženevi.

2008. Objavljuje autorski album “Partiture za koren i stablo” u izdanju PGP RTS. Učestvuje u snimanju albuma “Mesec na vratima” Kikija Lesendrića. Kao član benda Piloti nastupa na EXIT-u. U sastavu pratećeg orkestra Zdravka Čolića nastupa na turneji u Kanadi (Toronto, Kalgari, Vankuver) i u SAD (Čikago, St Luis, Solt lejk siti, Njujork). Kao izvođač na gitari učestvuje u kabaretskoj predstavi Pozorišta na Terazijama, “Kako razumeti Srbe”.

2007. Uvršten je u ex-Yu “ROCK ENCIKLOPEDIJU” kao kompozitor i gitarista. Objavljuje DVD “Guitart Trilogy” povodom obeležavanja desetogodišnjice autorskog rada. Predstavnik je RTS-a na Sajmu brendova u Beogradu. U Beogradu, u sastavu pratećeg orkestra Zdravka Čolića nastupa na stadionu “Marakana” pred 80.000 posetilaca.

2006. TV emisija snimljena na muziku sa albuma “Dnevnik duge plovidbe” emitovana na RTS-u. TV emisija uvrštena je u selekciju za internacionalni TV Festival ROSE D’OR 2006 u kategoriji “Music”. Održao koncert autorske muzike u BITEF TEATRU u Beogradu.

2005. Primljen je u članstvo Udruženja kompozitora Srbije. U izdanju PGP RTS-a objavljuje album autorske instrumentalne muzike “Dnevnik duge plovidbe”. Sa bendom „Alhemia“ priređuje koncert autorske instrumentalne muzike u Bitef teatru. U sastavu pratećeg orkestra Zdravka Čolića nastupa na turneji u SAD i Kanadi (Njujork, Čikago, Atlanta, Toronto, Vankuver). U sastavu “BALKAN AVELANGE BAND”, osnivač Dragoljub Đuričić, nastupa na festivalu “EXIT”.

2004. Nacionalna televizija RTS vizuelizuje muziku sa albuma „Na istoku zapada“ i emituje televizijsku emisiju u režiji Marka Novakovića. Emisija je uvrštena u zvaničnu selekciju međunarodnog festivala Rose d’Or („Zlatna ruža“) u kategoriji „Music“. Na internacionalnom festivalu u Albeni, ova muzička emisija osvaja Grand Prix. Autor muzike i aranžmana za kompoziciju izvedenu u interpretaciji pevačice Glorije na internacionalnom muzičkom festivalu “Suncokret”. Izvođač u proširenom sastavu Beogradske filharmonije na koncertu operskog pevača Davida D Ora održanom u Sava Centru u Beogradu. Dobija status umetnika od strane Udruženja džez i pop muzičara Srbije. Kompozitor, aranžer i izvođač za muziku u filmu “LUCK FOR LUCKY” u EBU – RTS produkciji u režiji Marka Novakovića.

2003. Objavljuje instrumentalni album „Na istoku zapada“ za PGP RTS.

2002. Osniva bend „Alhemia“ uz koji koncertno promoviše autorsku instrumentalnu muziku. Takođe, član je pratećeg orkestra na kanadskoj i američkoj turneji Zdravka Čolića (Toronto, Detroit, Las Vegas, Čikago, Njujork).

2001. Nacionalna televizija RTS vizuelizuje muziku sa albuma „Put ka Suncu“ i emituje televizijsku emisiju u režiji Petra Stanojlovića. U Beogradu, u sastavu pratećeg orkestra Zdravka Čolića nastupa na koncertu na stadionu “Marakana” pred 100.000 gledalaca.” Komponuje za CD “Kristina” objavljenom u izdanju PGP RTS.

2000. Kompozitor, aranžer i izvođač albuma instrumentalne muzike “Put ka Suncu” u izdanju MTS.

1999. U sastavu pratećeg orkestra Zdravka Čolića učesnik je turneje “Kad bi moja bila” u 50 gradova u Srbiji i regionu.

1998. Primljen u članstvo udruženja kompozitora instrumentalne muzike “Instrumental Forces”. Kompozicija “Mars” objavljena je na kompilacijskom CD-u “Okean” u izdanju City Records uz učešće eminentnih kompozitora Srbije i Crne Gore. Kompozicija “Mars” postaje muzička špica Sportskih vesti Radio Beograda 1. Učesnik je promotivnog koncerta za CD “Okean” u Ateljeu 212. Postaje član pratećeg orkestra Zdravka Čolića. U sastavu pratećeg orkestra Zdravka Čolića nastupa u Čikagu i Njujorku.

1997. Kao studijski muzičar sarađuje na muzičkim projektima Kornelija Kovača, Radeta Radivojevića, Željka Joksimovića, Bisere Velentanlić, Saše Vasića, Tanje Banjanin… Komponuje muziku za RTS Satelitski program, Delta Holding

1996. Postaje član pratećeg orkestra Kornelija Kovača. Učestvuje u snimanju TV serijala “Tonska viljuška” koji se emituje na nacionalnoj televiziji RTS.

1995. Kompozitor, aranžer i izvođač na albumu “Planeta crikusa” grupe “Špijuni”, u izdanju ITMM.

1994. Na “Zaječarskoj gitarijadi predvodi grupu “Špijuni”. Osvajaju specijalnu nagradu žirija za visok nivo umetničkog nastupa.

1993. Sa obradom kompozicije “Can’t take my eyes off you” dolazi na Top 10 listu “Diskomera Studija B”.

1992. Nakon povratka u Beograd osniva grupu “Špijuni”. Nastupa u poznatim beogradskim klubovima: “MAGNUM”, “DUNAV FEST”, ” BITEF TEATAR”, “UNDERGROUND”, “HARD ROCK CAFFE”, “TAČKA” …

1991. Studijsko putovanje u SAD.

1990. Počinje sa nastupima u beogradskim klubovima.

1989. Sa grupom “Civili” učestvuje na najvećim jugoslovenskim rok festivalima: “Zaječarska gitarijada” i “Subotički festival”.

1988. Dolazi u Beograd na studije Ekonomskog fakulteta. Iste godine primljen je u Udruženje muzičara džez, zabavne i rok muzike i započinje profesionalnu muzičku karijeru. Intenzivno nastupa u beogradskim muzičkim klubovima.

Od 1982. do 1987. godine gitarista je u borskim rok bendovima: „Atom 3“ i „Prestupna godina“. Sa akustičarskom grupom iz Bora, „Tri Frančeka“ nastupio je na jugoslovenskom festivalu akustične muzike u Sivcu (FAMUS).

1978. Na takmičenju mladih pijanista Srbije, osvojio je prvo mesto.

1973. Prvi nastup na sceni sa gitarom u koncertnoj Sali muzičke škole u Boru.

1968. Rođen u Boru, Srbija.